Начало Новини Инфраструктура Кула, известяващи за опасността от пожари, е изградена в Севлиево

Кула, известяващи за опасността от пожари, е изградена в Севлиево

1217

В севлиевското село Крушево е завършило изграждането на 25-метрова кула, известяваща за опасност от възникването и разпространяването на пожари. Това съобщиха от общинската администрация.

Металното противопожарно съоръжение е оборудвано със специализирана техника от сензори и датчици, които могат да локализират пожара при появата му на разстояние 15 километра. Кулата ще дава и информация за точното място на огнището и за най-краткия път до достигането му.

Центърът за управление и приемане на данните от локаторните станции, с който информацията се визуализира върху цифровизирани топографски карти на района, е в сградата на общинската администрация, а информационните табла са под непрекъснато наблюдение от служителите на общината. Центърът извършва прогноза за възможното развитие на пожара, показва актуална информация от метеорологичната станция, следи местоположението на мобилните групи и взема решение за подаване на тревога за пожар. Ранното оповестяване за възникването на пожар ще подпомогне съществено работата на екипите от противопожарната служба за безопасността на населението и ще намали броя на жертвите и материалните загуби от пожарите, обясниха от общината.

Новото съоръжение е финансирано с 574 хиляди лева по Програмата за развитие на селските райони.