Начало За Забава Събития Петдневният празник на Севлиево и фестивалът на тиквата започват на 14 октомври

Петдневният празник на Севлиево и фестивалът на тиквата започват на 14 октомври

1575

Петдневният празник на града тази година ще е под мотото “Добре дошли в Севлиево – столицата на тиквата”. Той започва на 14 октомври и включва приготвяне на местни традиционни ястия от тиква, откриване на изложби, театрални спектакли, конкурси за изработване на сувенири от тиква, забавления и игри за деца, кулинарна изложба, веселия на открито. Това съобщи Мирела Ганчева от общината.

Сред най-атрактивните прояви са изложбите “Тиквени фантазии” и “Тиква най-най-най…”, които ще бъдат открити във фоайето на дома на културата на 15 октомври. Същия ден с концерти на открито на местния фолклорен ансамбъл “Развитие” и певецът Илия Луков ще бъде открит и есенният севлиевски панаир.

Най-наситен със събития ще е съботният ден на 17 октомври, когато в 11 часа на централния градски площад “Свобода” започва празникът “Пъстро тиквено парти”. Тогава ще бъдат наградени най-добрите кулинари, приготвили ястия за изложбата “Тиквени изкушения”. Час по-късно на площада майсторът-готвач Виктор Ангелов ще нареже и ще раздаде на севлиевци и на гостите на града да опитат традиционния сладкиш с тиква, чиято дължина надхвърля 200 метра. В приготвянето на тиквеника участват готвачи от всички местни ресторанти.

В 17 часа по улиците на града ще премине пъстро карнавално шествие под наслов “Влакът на Тиквенбург”. На градския площад ще има забавна програма с участието на артиста Димитър Рачков, а по-късно певецът Васил Найденов ще изнесе концерт.

На 18 октомври празникът ще завърши с игри, конкурси и детски творчески изяви на открито.