Начало Новини Инфраструктура Откриване на обновените девет училища и детски градини по проекта „Въвеждане на...

Откриване на обновените девет училища и детски градини по проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради от образователната инфраструктура“

1415

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на Севлиево д-р Иван Иванов откриха днес обновените девет училища и детски градини по проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради от образователната инфраструктура“, който е на обща стойност 4,625,041.38 лв.

На официалната церемония, която се състоя в сградата на СУ „Васил Левски“, присъстваха още народните представители Иглика Иванова-Събева и Николай Сираков, Областният управител на област Габрово Невена Петкова и председателят на ОбС – Севлиево Здравка Лалева, зам.-кметовете на Община Севлиево, общински съветници и директорите на училищата и детските заведения.

„Благодарение на ОП „Региони в растеж“ 3 сгради на училища и 6 на детските заведения са във вид, в който са били, вероятно, когато са били открити“, каза в обръщението си кметът д-р Иванов и подчерта, че новите сгради са с много по-добри условия за ползване от всички деца и ученици. „Директорите ще могат да разполагат с малко по-голям бюджет през следващите години, тъй като разходите, които ще правят за отопление през зимата ще бъдат по-малки“, допълни Иванов.

В словото си, зам.-министър Николова подчерта, че фокус на правителството са инвестициите в бъдещето, а това е образованието на децата в модерна и качествена среда. „С възможностите, които имаме за подобряване на материалната среда и подобряване на учебния процес, ще инвестираме общо 624 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ до 2020 г. в редица училища и детски градини, за да направим така, че нашите деца да имат по-добро развитие, по-добри условия на живот и обучение“, напомни тя.

Община Севлиево разполага с близо 10 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за обновяване на сгради не само на образователната инфраструктура, но и на многофамилни жилища, които предстои да се санират, каза още заместник-министърът и обърна внимание, че това е възможност за спестяване на енергия, чрез по-висока енергийна ефективност. „За нас е много важно да правим така, че средата на живот, обкръжаващото ни пространство, да бъдат все по-добри. Да имаме по-висок стандарт и по-качествен начин на живот. Това са инвестициите, които правим благодарение на ОП „Региони в растеж“ и се надявам, че с тях и с всички вложени усилия от централната и местна власт, даваме възможности за развитие на градовете, за техния просперитет и така караме хората да се чувстват по-добре там, където живеят“, коментира зам.-министър Николова.

Обновените сгради по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради от образователната инфраструктура“ са: СУ „Васил Левски“, Основно училище „Христо Ботев“,  Основно училище „Стефан Пешев“, Детски градини „Радост“ 1, „Щастливо детство“ 1, „Щастливо детство“ 2, „Слънце“ 1,  „Слънце“ 3 и „Пролет“ 2, както и сградата за началната степен на  ОУ „Ст. Пешев“.

Строително-ремонтните дейности включват подмяна на дограмата, поставяне на мълниезащита, топлоизолационна система и цветна екстериорна мазилка на външната фасада на сградите, ремонт на покривите, цялостен ремонт на санитарните помещения в детските заведения. До всички сгради е осигурена и достъпна среда за хора със затруднена мобилност, чрез монтирани съоръжения и рампи.

Резултатът от проекта беше показан в изложба на сградите „Преди и Сега“.