Начало За Забава Севлиево празнува ден на града

Севлиево празнува ден на града

1377

С тържествена литургия за света Петка българска започнаха тържествата в Севлиево по повод Деня на града.

Възникнал в дълбока древност, доказал се като люлка на българския дух и стремеж към независимост, днес градът е сред най-добре развиващите се в страната.

Да почетат празника пристигнаха делегации от побратимените градове – Легионово в Полша и Бобруиск в Беларус, водени от кметовете им. Сред гостите на празника бяха народни представители, областни управители и кметове на съседни общини, общински съветници, представители на бизнеса, учители, ученици и граждани.

“Щастлив съм да ви поздравя с Деня на Севлиево и на Света Петка. Това е ден, в който по неповторим начин се преплитат минало и настояще, възрожденският дух, пословичното трудолюбие и предприемчивостта на севлиевци. Днес ние се гордеем с историята на града си и с достойните дела на нашите предци, защото това, което имаме е съградено с усилията на поколения преди нас”, обърна се кметът в словото си по повод празника и благодари на всички, които всеки ден претворяват Севлиево като красив и съвременен български и европейски град. “Благодарение на вашата подкрепа показахме, че с общи усилия можем да реализираме проекти, които да носят позитиви за поколения напред”, каза още кметът.

Младите хора бяха специален акцент в речта му. На тях той пожела “да съхранят своя устрем и да следват завещаното от дедите ни, защото само осъзнатата родова памет гарантира истинския просперитет. Обичайте града си и го усетете като част от себе си, защото Севлиево това сте вие”. Д-р Иванов пожела на своите съграждани “здраве, успехи и щастие”. “Нека света Петка продължи да ни закриля по пътя, който предстои да извървим…”, каза в заключение той.

Официалната церемония на централния градски площад “Свобода” приключи с химна, под чийто звуци изявени млади хора, възпитаници на училищата в община Севлиево тържествено издигнаха Националния флаг на Република България и Знамето на Севлиево. Тази година честта се падна на Десислава Друмева, Венцислав Йонков, Мария Ангелова и Десислава Русева от ОУ “Стефан Пешев; Веселин Конов, Яна Пенчева, Теодора Маринова, Любен Станчев, Михаела Минчева от СУ „Васил Левски“; Красимир Йорданов и Николина Данаилова от ПГ „Марин Попов“; Радинка Миткова Стефанова, Борис Тодоров Тодоров, Ипек Руждиева Юсеинова и Фатме Исмаилова Касова от ПГМЕТ “Ген. Иван Бъчваров”.