Начало Новини Инфраструктура Кметът д-р Иван Иванов даде старт на санирането на 23 сгради в...

Кметът д-р Иван Иванов даде старт на санирането на 23 сгради в Севлиево

1672

С начална пресконференция, проведена днес от 11:30 ч. в зала 300 на Община Севлиево бе представен проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Севлиево“.

Стартът на проекта бе даден в 12:30 ч. на официална церемония „Първа копка“ в ж. к. „Д-р Атанас Москов“ бл. №1.

На церемонията присъстваха Иглика Събева – народен представител, инж. Калина Георгиева – ръководител на проекта, изпълнителите: инж. Даниел Аттарян – управител на „Стройкомерс“ ЕООД, Тодор Димитров – управител на „Бибо 69“ ЕООД, инж. Румен Расолков – ръководител проект ДЗЗД „Церб ЕАД – Артист ЕООД“, арх. Николай Лазаров – проектант ДЗЗД „Церб ЕАД – Артис ЕООД“, Светла Дочева – управител на „Сторм Одит“ ЕООД, инж. Мартин Паралесов – представител на ДЗЗД „Алфа М Рубикон“, екипът за управление на проекта, служители на Общинска администрация, домоуправители на жилищните сгради, представители на институции и фирми, граждани.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Спас.

„Днес е хубав ден за Севлиево, защото даваме старт на един проект, по който работим от доста време. Вече сме в етап, в който четирите фирми, успели да преминат през процедурите, ще започнат работа по 23-те сгради в подходящо време – през летния сезон. 318 домакинства в нашия град се надяваме в края на проекта да се поздравят с едни нови домове, обновени. Убеден съм, че заедно ще имаме успех, тъй като с колегите в Администрацията вече имаме опит с подобни проекти. Знаете, че в Севлиево вече реализирахме 9 жилищни сгради по Националната програма, сега, благодарение на европейското финансиране, на Оперативна програма „Региони в растеж“, ще можем да реновираме тези 23 сгради“, каза кметът д-р Иванов. И пожела на всички да са живи и здрави, да съдействат на строителите, а на тях – безпроблемна работа.

Успех на проекта пожела и народният представител Иглика Събева.

„Отчитам всички действия, извършени по проекта, и тези, които предстои да бъдат извършени, като поредната стъпка в правилната посока. Нека бъдем благодарни на отговорните институции, че съдействат за придобиването облика на нашия град – да бъде той европейски. Искам да призова всички жители на града да направят нещо, макар и минимално, да подобрят условията на живот. Когато има единодействие ще постигнем по-бързо целта, към която се стремим и се движим така усилено – да превърнем родния си град в град по-добър за живеене“, каза в обръщението си депутатът.

На финала на церемонията кметът д-р Иванов подари на изпълнителите на проекта колажи със снимки на сгради, наричайки след приключването на всички сторително-ремонтни дейности те да върнат жеста, но вече с фотоси на новите реновирани сгради.

Проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Севлиево“, договор №BG16RFOP001-2.001-0179-С01 от 24.11.2016 г., се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 2: „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“, Процедура BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони“. Общата стойност на проекта е 4,660,845.57 лв., от които 3,961,718.73 лв. европейско и 699,126.84 лв. национално съфинансиране.

Проектът ще допринесе за осигуряване на комфортни условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие за 318 домакинства в 23 сгради, както и подобряване на атмосферния въздух в Севлиево.